jobb-utbildning

Bli säkrare förare med en vattenskoterutbildning

Är du intresserad av att köra en vattenskoter? Du måste skaffa ett särskilt vattenskoter körkort. Här är vad du behöver veta om hur du tar det som brukar kallas för körkort för vattenskoter, förarbevis för vattenskoter. Genom att välja en utbildningssamordnare som är godkänd av transportstyrelsen, så kommer du även kunna genomföra både teori och de praktiska delarna enligt aktuella regler för vattenskoterutbildningar.

Det är ett lagkrav idag att du är utbildad för att framföra en vattenskoter eller jetski, men du som kursdeltagare bör skaffa så mycket kunskap under kurstillfällena som bara möjligt. Detta gäller både rent teoretiskt men även praktiskt då det är förhållandevis lätt att framföra vattenskotern för ett lekfullare ändamål.

Skaffa ett förarbevis för vattenskoter och lär dig rätt vattenskoter regler

Det är betydligt svårare att framföra fordonet på ett godkänt och sjötrafiksäkert sätt vilket är kravet. Det är bra att känna till att du inte ska framföra en vattenskoter utan dessa kunskaper. Ska fordonet användas för andra ändamål än att transportera personer, så ska du känna till regler och lagar för detta och var du får framföra din vattenskoter om det är andra avseenden.

Att det blivit krav på körkort för vattenskoter beror på att dessa oftast använts som lekfordon mer än för det egentliga syftet, att transportera människor på vattnet. Enligt vattenskoterförordningen får man endast köra vattenskoter i allmänna farleder samt inom områden som är godkända av länsstyrelsen. När man kör en vattenskoter har man ansvar för både människor, natur och miljö.

Detta betyder att man även måste ta hänsyn till störande buller som kan vara störande både för människor och djur. Det ska även beaktas om djur eller människor kan skadas, och då gäller även om det finns mjukbottnar. Det är tillåtet för polis att utfärda böter direkt på plats om den som kör vattenskotern kör så att detta stör på något sätt. Funderar du pa att köpa vattenskoter så börja med rätt sak, skaffa ett körkort eller förarbevis som det första du gör.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln